Jdi na obsah Jdi na menu
 


§ 21.2.1 Odpočinutí země - Úvod

Roku odpočinutí שְׁמִטָּה je rokem odpočinutí země, jak je psáno: Šest let bys měl osévat své pole a šest let bys měl prořezávat svou vinici a sklízet úrodu své země. Sedmého roku však ať má země Šabat שַׁבַּת, rok odpočinku, Šabat שַׁבַּת pro יהוה: své pole neosívej a neprořezávej svou vinici. (3M 25:3-4)
Během Roku odpočinutí
שְׁמִטָּה je zakázáno osévat pole.
Během Roku odpočinutí
שְׁמִטָּה je zakázáno sklízet úrodu, a to bez ohledu na to, zda se jedná o sklizeň plodů lidské práce nebo sklizeň plodů, které vyrostly samy od sebe, jak je psáno: Nebudeš sklízet, co samo vyroste ze zrn, která zůstala po sklizni, a nebudeš sbírat hrozny ze své neprořezané révy. Pro zemi to bude rok odpočinku. (3M 25:5)
Je sice zakázáno úrodu sklízet za účelem jejího následného dlouhodobého uskladnění a postupného zpracovávání a spotřebovávání, ne však sklizeň za účelem bezprostřední konzumace nebo krátkodobého uskladnění a konzumace v krátkém časovém horizontu, jak je psáno: To, co země během svého Šabatu
שַׁבַּת urodí, ale jíst smíte, jak ty, tak tvůj otrok, tvá děvečka, tvůj nádeník, i přistěhovalec, který u tebe pobývají jako host a také dobytek a divoká zvířata, která jsou ve tvé zemi. Všechno, co se urodí, se může jíst. (3M 25:6-7)
Během Roku odpočinutí
שְׁמִטָּה je povoleno sklízet i úrodu na polích jiných vlastníků, jak je psáno: Šest let budeš osévat svou zemi a sklízet její úrodu. Ale sedmý rok ji nebudeš obdělávat a necháš ji ležet ladem. To, co na ní vyroste, budou jíst chudí z tvého lidu, a co zůstane, spase polní zvěř. To samé uděláš se svou vinicí a olivovým hájem. (2M 23:10-11)
Výše uvedená pravidla platí i v případě Milostivého léta
יוֹבֵל, jak je psáno: Padesátý rok pak posvěťte a vyhlaste v zemi svobodu všem jejím obyvatelům. Bude to pro vás Milostivé léto: vrátíte se každý ke svému vlastnictví, každý se vrátíte ke své rodině. Tento padesátý rok pro vás bude Milostivým létem: nebudete sít, ani sklízet, co samo vyrostlo ze zbylých zrn, ani sbírat hrozny z neprořezané révy. Neboť je to Milostivé léto a bude vám svaté. Budete jíst jen to, co se samo urodí na poli. (3M 25:11-12)