Jdi na obsah Jdi na menu
 


§ 22.2.2 Kříženci živočišných druhů - Rámec zákazu křížení zvířat

Záměrné křížení jedinců různých druhů je zakázáno, nákup nebo využití kříženců vzniklých přirozeným křížením nebo kříženců záměrně zkřížených jinověrci je ale přípustný. 
Na rozdíl od tkanin a oděvů vyrobených ze dvou druhů vláken, není využití kříženců zakázáno, zakázáno je pouze křížení různých druhů, jak je psáno: Nedávej spolu pářit dva druhy hospodářských zvířat. (3M 19:19)
V některých případech je zakázáno profitovat z činností, které jsou Izraelitům zakázány, a to i v případě, že zakázanou činnost konal jinověrec, v případě kříženců zvířat ale tento zákaz neplatí.
To vyplívá z verše 1 Královská 1:33, který nás informuje, že král David vlastnil mulu a nechal na ní jezdit svého syna Šalamouna, jak je psáno: Vezměte s sebou služebníky svého pána, posaďte mého syna Šalomouna na moji kobylu muly
הַפִּרְדָּה a dovezte ho dolů ke Gíchonu.

 

Pokud by zkřížil dva různé druhy zvířat Izraelita, připadly by potomci automaticky kněžím כֹּהֲנִים, tj. byly by zabaveni a staly by se automaticky darem typu הֶקְדֵּשׁ, konkrétně zvířetem zasvěceným Chrámu. 
Někteří učenci zastávali názor, že by mělo být možné křížence vykoupit za stanovenou cenu zvířete a jednu pětinu této ceny, neboť je o zvířatech zasvěcených Chrámu psáno: Bude-li majitel chtít zvíře vykoupit, přidá k určené ceně ještě pětinu. (3M 27:13) *
Jiní učenci zastávali názor, že se jedná o
חֵרֶם, tj. o nevykupitelnou část zvířat zasvěcených Chrámu. *

 


* Viz §13.1