Jdi na obsah Jdi na menu
 


§ 22.2.3 Kříženci živočišných druhů - Důvod zákazu křížení zvířat

Existuje několik důvodů, proč je zakázáno křížit různé druhy zvířat.
Za prvé, mezidruhoví kříženci nejsou schopni spolu zplodit jim podobné potomky, a to je proti Boží vůli, neboť je psáno: Buďte plodní a množte se … (1M 1:22)

 

Za druhé, mezidruhové křížení je v rozporu s přirozeným řádem věcí.
Rav Kálev Efendopulo (Afendopolo, Afendopulo) zastává názor, že to je nepřirozený zásah do přirozeného způsobu rozmnožování a že to odporuje zásadám přirozeného rozmnožování zmíněným v První knize Mojžíšově, jak je psáno například: Z každého druhu ptáků, z každého druhu domácích zvířat a z každého druhu plazů tam k tobě vejdou po páru, aby zůstali naživu. (1M 6:20)
Rav Kálev Efendopulo (Afendopolo, Afendopulo) z tvrdil, že mezidruhové křížení mění nebeské zákony a je v rozporu s nebeskými zákony.

 

Za třetí proto, že k mezidruhovému křížení dochází přirozenou cestou jen velmi vzácně, ve většině případů je k němu potřeba lidský zásah. 
A jak bylo zmíněno v kapitole § 18.9 jediným důvodem sexu je rozmnožování, tj. zachování a šíření druhu.
Pokud člověk nechá pářit jedince různých druhů, umožňuje nepřirozené páření zvířat, a tím se aktivně podílí na páření, jehož důvodem není zachování a šíření druhu, a to je zakázáno.

 

Komentář k § 22.2.3

 

Kniha אדרת אליהו Plášť Elijášův nabízí tři důvodu zákazu křížení, podle mého názoru ale dává smysl pouze první důvod, tj. sterilita.  
Druhý a třetí důvod už podle mého názoru smysl nedává.

 

Vytváření kříženců, kteří se vzájemně nemohou rozmnožovat

 

Křížením vznikají jedinci, kteří se vzájemně nemohou rozmnožovat, a to je podle knihy אדרת אליהו Plášť Elijášův proti Boží vůli.
Rav Kálev Efendopulo (Afendopolo, Afendopulo) předkládá jako přímý důkaz verš: Buďte plodní a množte se … (1M 1:22)
Zákaz křížení různých druhů ale není jediným zákazem řešícím přímo nebo nepřímo neplodnost, respektive neschopnost plodit.
Příkladem může být verš: Do
יהוה shromáždění nesmí vejít muž s rozdrceným nebo uříznutým přirozením. (5M 23:2)
Nebo: Nesmíte
יהוה přinést zvíře s rozmáčknutými, roztlučenými, utrženými nebo uříznutými varlaty; to ve své zemi dělat nebudete. (3M 22:24)
A také: Nelehneš si s mužem stejně, jako si leháš se ženou. Je to odporná věc! (3M 18:22) nebo Pokud si muž lehne s mužem, jako se lehá se ženou, oba spáchali odpornou věc. Musejí zemřít. Jejich krev ať padne na ně! (3M 20:13)
Je tedy velmi pravděpodobné, že hlavním důvodem zákazu křížení je zabránění vzniku jedinců, kteří se vzájemně nemohou rozmnožovat.