Jdi na obsah Jdi na menu
 


§ 23.3.3 Zakázaná přísaha - Zbytečná přísaha

Zbytečná přísaha שְׁבוּעַת שָׁוְא je taková přísaha, která postrádá smysl, protože potvrzuje či dosvědčuje něco, co potřeba potvrdit či dosvědčit není nebo potvrzuje či dosvědčuje něco co je obecně známé jako zcela zjevně pravdivé nebo jako zcela zjevně nepravdivé. 
Například pokud někdo přísahá, že slunce je slunce, jedná se o zbytečnou přísahu a přísahající přísahá v Božím jménu zbytečně. 
Stejným způsobem hřeší ten, kdo přísahá, že slunce je měsíc.

 

Zbytečná přísaha שְׁבוּעַת שָׁוְא se stejně jako křivá přísaha vztahuje jak k minulosti, tak k přítomnosti a budoucnosti.
To znamená, že nehřeší jen ten, kdo v Božím jménu přísahá, že slunce je slunce, respektive že slunce je měsíc, ale i ten kdo přísahá, že slunce bylo měsícem, respektive že slunce bylo sluncem nebo že slunce bude sluncem, respektive že se slunce stane měsícem.

 

Zbytečným užíváním Božího jména je i příliš časté přísahání.
Jednotlivé přísahy jsou samy o sobě v pořádku, problém je jejich četnost, zvláště když má přísaha opakovaně potvrzovat tu samou věc.
Je zakázáno pronášet přísahu, která anuluje předchozí přísahu.
Taková přísaha buď nedává smysl nebo ignoruje předchozí přísahu.
V každém případě se jedna z těchto dvou přísah stává přísahou zbytečnou
שְׁבוּעַת שָׁוְא

 

Zbytečnou přísahu učinil i ten, kdo přísahal, že nebude dodržovat jedno, několik nebo všechna přikázání.
Taková přísaha je hřích, je neplatná a nemá žádnou nábožensko-právní sílu.
Je ale přípustné přísahat, že budete dodržovat jedno, několik nebo všechna přikázání, ač je taková přísaha technicky vzato nadbytečná, protože dodržování přikázání je povinné.
Přísaha je přípustná proto, že posiluje význam daného nebo daných přikázání jak v očích přísahajícího, tak i v očích ostatních věřících. 
Kromě toho existuje v Písmu svatém několik příkladů, kdy takto přísahali bohabojní lidé, jak je například psáno: ti všichni se připojovali ke svým urozeným bratřím a skládali přísežný slib, že budou žít podle Božího zákona, vydaného skrze Božího služebníka Mojžíše. Slibovali, že budou dodržovat a plnit všechna přikázání
יהוה, našeho Pána, i jeho zákony a pravidla (Nehemjáš 10:30)