Jdi na obsah Jdi na menu
 


§ 21.5 Navrácení půdy

Po příchodu Lidu Izraele do Svaté země byla země rozdělena mezi jednotlivé kmeny, a půda nacházející se na těchto kmenových územích byla přidělena jednotlivým rodům a rodinám náležícím k těmto kmenům. *
Tyto kmenové, rodové a rodinné pozemky jsou v trvalém vlastnictví jejich právoplatných dědiců.
Veškeré prodané rodinné pozemky musí být na počátku Milostivého léta
יוֹבֵל vráceny jejich právoplatným dědicům, jak je psáno: Ale pokud nezíská dost prostředků, aby ho dostal zpět, zůstane prodaný pozemek v rukou kupce až do Milostivého léta. V Milostivém létě ho dostane zpět a vrátí se ke svému vlastnictví. (3M 25:28)
Pozemky, které byly zasvěceny bezpodmínečně Bohu, tj. jako
חֵרֶם se právoplatným dědicům na počátku Milostivého léta יוֹבֵל nevrací. (viz § 13.1)
Právoplatným dědicům se na počátku Milostivého léta
יוֹבֵל nevrací ani domy hrazených městech, jak je psáno: A pokud někdo prodá obytný dům v hrazeném městě, bude mít právo k jeho vykoupení, dokud neuplyne rok od jeho prodeje. Jeho výkupní právo bude trvat celý rok. (3M 25:29)
Vráceny musí být pouze domy v trvalém vlastnictví kmene Léví
לֵוִי, jak je psáno: V městech Levitů ovšem bude právo Levitů na vykoupení jejich městských domů trvalé. I kdyby prodaný dům v jejich městě nikdo z Levitů nevykoupil, bude v Milostivém létě mu vrácen. Domy Levitů v jejich městech jsou totiž jejich vlastnictvím uprostřed synů Izraele. (3M 25:32-33)

 

* Jozue rozdělil přidělil pozemky kmenům, rodům a rodinám pomocí losů, jak je psáno: Jozue pak za ně v Šílu před יהוה losoval a přidělil synům Izraele území podle jejich podílů. První los vyšel na pokolení Benjamín pro jejich rody. Území, které jim losem připadlo, leží mezi syny Judovými a syny Josefovými. (Jozue 18:10-11)